0

Geen producten in je winkelmand.

Uitgeverij Bornmeer | Noordboek

Bornmeer | Noordboek is de enige zelfstandige commerciële Friese uitgeverij. De activiteiten van de uitgeverij zijn in te delen in de volgende categorieën:

  • Kunst en cultuur
  • Natuur
  • Fryslân
  • (Friese) jeugd- en kinderboeken
  • Literatuur

Uitgeverij Bornmeer is opgericht in 1992. Het eerste commerciële succes had de uitgeverij in 1995 met de uitgave van de Kameleon-boeken van Hotze de Roos in het Fries. Bornmeer kwam daarna ook met Friese vertalingen van Nijntje van Dick Bruna en Kikker van Max Velthuijs. In het verlengde van de Friestalige Nijntjes verscheen in 2004 de eerste Nijntje in het Latijn, met als titel ‘Miffa ad mare’.

Uitgeverij Steven Sterk publiceerde het eerste boek in 1998, ‘Akten fan winter’ van Eeltje Hettinga, die met dit boek in 1999 de Fedde Schurerprijs won. De Friese vertalingen van de Ilias en de Odusseia van Homerus kwamen in 2005 uit, beide vertaald door Klaas Bruinsma, waarvoor hij werd bekroond met de Obe Postmaprijs. Het standaardwerk ‘Asega, is het dingtijd’ van Oebele Vries, kwam in 2007 uit en bevat de hoogtepunten uit de Oudfriese tekstoverlevering.

Uitgeverij Bornmeer en Uitgeverij Steven Sterk fuseerden op 1 januari 2006 tot een bedrijf met als officiële naam 20 Leafdesdichten en in liet fan wanhoop BV, dat handelt onder de naam Bornmeer. De nieuwe combinatie kreeg al snel de wind in de zeilen met de uitgave van de Friese bestseller ‘De Oerpolder’ van Hylke Speerstra in 2006. Daarna volgden successen als ‘Fries goud en zilver’, ‘Protestantse kerken in Nederland’, ‘Sweltsjes fan Gaast’ en ‘Op klompen troch de dessa’. Ook de vertalingen van Nijntje in diverse streektalen zijn grote successen, waaronder ‘Opa en oma Pluus in t Zeêuws’, ‘Nijntje an zei innut Haags’, ‘Bompa en bomma Pluis in ‘t Mestreechs’ en ‘Nijntje in de dierentuin op z’n Brabants’.

Directie:
Steven Sterk