0

Geen producten in je winkelmand.

Geschiedenis Hengelose verzetsman Loep verteld in Bibliotheek Hengelo

Kleindochter Loep vertelt haar verhaal op donderdag 2 april aan basisschoolkinderen in Bibliotheek Hengelo; Exemplaar aangeboden aan burgemeester Schelberg

Donderdag 2 april zal Brita Röhl, kleindochter van de Hengelose verzetsman Frits Loep, in de bibliotheek Hengelo het verhaal over haar grootvader vertellen aan kinderen van de Hildebrand- van Loonschool vertellen. Loep werd in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd door de bezetters. Dit verhaal is vastgelegd in het kinder/jeugdboek Verdwenen in het niets, dat recent is verschenen. Het boek is geschreven door Joan van Esveld en geïllustreerd door Tom van Dun. Burgemeester Schelberg neemt om 13.00 een exemplaar in ontvangst. Het boek  laat jeugd op educatieve wijze kennismaken met de Tweede Wereldoorlog en laat zien dat de vermissingen tijdens de Tweede Wereldoorlog 70 jaar na dato nog steeds relevant zijn. Op donderdag 3 april is het namelijk precies 70 jaar geleden dat Hengelo is bevrijd.

9789056153342

Louise zit in groep 8 en moet voor geschiedenis een opstel schrijven over de ervaringen van mensen in de Tweede Wereldoorlog. Wat weet ze ervan en wie kan ze daar wat over vragen? Onverwachts krijgt ze hulp van haar klasgenoot Ben. Samen doen ze onderzoek naar een heel bijzonder verhaal.

Verdwenen in het niets werd geschreven door Joan van Esveld. Het verhaal is gebaseerd op de tragische geschiedenis van Frits Loep die tijdens de April-meistakingen van 1943 slachtoffer werd van de bezetter. De illustraties werden speciaal voor dit boek getekend door Tom van Dun.

Frits Loep was bedrijfsleider bij Stork in Hengelo ten tijden van de April-meistakingen in 1943. Om de stakingen de kop in te drukken, werd hij samen met anderen door de Duitsers gefusilleerd. Zijn lichaam werd nooit gevonden. De tragiek rond de verdwijning van Frits Loep is de laatste jaren veel in het nieuws geweest. In mei 2013 werd een standbeeld onthuld van Loep in Hengelo. Daarnaast zijn in de permanente tentoonstelling van het Amsterdams Verzetsmuseum de laatste eigendommen van Loep opgenomen, die hij bij zich droeg toen hij werd gearresteerd.

In Verdwenen in het niets komt de gehele geschiedenis van Loep bij elkaar. Het boek laat jeugd kennismaken met de April-meistakingen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en met de geschiedenis van verzetsman Frits Loep in het bijzonder. De impact van wat een vermissing doet met de nabestaanden staat hierbij centraal én de boodschap dat er iets is geleerd in de afgelopen 70 jaar.

 

Auteur: Joan van Esveld

Illustraties: Tom van Dun

Titel: Verdwenen in het niets

ISBN: 9789056153342

Prijs: € 9,90

 

Donderdagmiddag 2 april vertelt Brita Röhl, kleindochter van de Hengelose verzetsman Frits Loep, in de Bibliotheek Hengelo het verhaal over de vermissing van haar grootvader. Dit verhaal is vastgelegd in het recent verschenen kinder/jeugdboek Verdwenen in het niets, geschreven door Joan van Esveld. Om 13.00 uur zal dit boek worden aangeboden aan de burgemeester van Hengelo, dhr. Sander Schelberg. Groep 7/8 van de Hildebrand- van Loonschool zal aanwezig zijn tijdens deze middag, die duurt van 12.45 tot 15.00 uur. Brita Röhl vertelt, Joan van Esveld zal de kinderen voorlezen uit het boek. Ook Joke Loep, de oudste nabestaande van Frits Loep, zal aanwezig zijn in de Bibliotheek Hengelo (Beursstraat 34).

 

Verdwenen in het niets

is verkrijgbaar bij de boekhandel, bol.com en bornmeer.nl