0

Geen producten in je winkelmand.

Geschiedenis verzetsman Loep verteld in boekhandel Van Rossum, Amsterdam

Vrijdag 17 april zal Brita Röhl, kleindochter van verzetsman Frits Loep, in boekhandel Van Rossum in Amsterdam het verhaal over haar grootvader vertellen aan kinderen uit groep 8 van de Eerste Openluchtschool en de Hildebrand van Loonschool. Loep werd in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd door de bezetters. Dit verhaal is vastgelegd in het kinder/jeugdboek Verdwenen in het niets, dat recent is verschenen. Het boek is geschreven door Joan van Esveld en geïllustreerd door Tom van Dun. Het boek laat jeugd op educatieve wijze kennismaken met de Tweede Wereldoorlog en laat zien dat de vermissingen tijdens de Tweede Wereldoorlog 70 jaar na dato nog steeds relevant zijn. Het is de volgende maand namelijk 70 jaar geleden dat Amsterdam is bevrijd.

9789056153342

Louise zit in groep 8 en moet voor geschiedenis een opstel schrijven over de ervaringen van mensen in de Tweede Wereldoorlog. Wat weet ze ervan en wie kan ze daar wat over vragen? Onverwachts krijgt ze hulp van haar klasgenoot Ben. Samen doen ze onderzoek naar een heel bijzonder verhaal.

Verdwenen in het niets werd geschreven door Joan van Esveld. Het verhaal is gebaseerd op de tragische geschiedenis van Frits Loep die tijdens de April-meistakingen van 1943 slachtoffer werd van de bezetter. De illustraties werden speciaal voor dit boek getekend door Tom van Dun.

Frits Loep was bedrijfsleider bij Stork in Hengelo ten tijden van de April-meistakingen in 1943. Om de stakingen de kop in te drukken, werd hij samen met anderen door de Duitsers gefusilleerd. Zijn lichaam werd nooit gevonden. De tragiek rond de verdwijning van Frits Loep is de laatste jaren veel in het nieuws geweest. In de permanente tentoonstelling van het Amsterdams Verzetsmuseum zijn de laatste eigendommen van Loep opgenomen, die hij bij zich droeg toen hij werd gearresteerd.

In Verdwenen in het niets komt de gehele geschiedenis van Loep bij elkaar. Het boek laat jeugd kennismaken met de April-meistakingen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en met de geschiedenis van verzetsman Frits Loep in het bijzonder. De impact van wat een vermissing doet met de nabestaanden staat hierbij centraal én de boodschap dat er iets is geleerd in de afgelopen 70 jaar.

Vrijdag 17 april vertelt Brita Röhl, kleindochter van verzetsman Frits Loep, in boekhandel Van Rossum het verhaal over de vermissing van haar grootvader. Dit verhaal is vastgelegd in het recent verschenen kinder/jeugdboek Verdwenen in het niets, geschreven door Joan van Esveld. Groep 8 van de Eerste Openluchtschool zal om 11.00 uur aanwezig zijn. Groep 8 van de Hildebrand- van Loonschool zal om 14.00 uur aanwezig zijn. Brita Röhl vertelt, Joan van Esveld zal de kinderen voorlezen uit het boek. Ook Joke Loep, de oudste nabestaande van Frits Loep, zal aanwezig zijn in boekhandel Van Rossum (Beethovenstraat 32).

Klik hier om dit boek in onze webshop te bestellen.