0

Geen producten in je winkelmand.

Spectaculaire vondst onbekende brieven Mata Hari

omslag-mh-3dOnlangs is er een bundel met 48 brieven van en over de in Leeuwarden geboren Margaretha Zelle aan Tresoar geschonken. Naast de brieven werden 14 originele foto’s van Zelle overgedragen.
Een spectaculaire vondst: volstrekt onbekende brieven uit de periode dat Margaretha Zelle de omslag maakte van huisvrouw naar Mata Hari.

De brieven en foto’s zijn uitgegeven in de publicatie: “Denk niet dat ik slecht ben“, uitgegeven door Bornmeer en Tresoar.

​De brieven getuigen van haar moeizame bestaan als alleenstaande vrouw en haar vertrek naar Parijs, de stad waar zij later als Mata Hari wereldberoemd zou worden. De foto’s tonen Margaretha Zelle in huiselijke omstandigheden en voorzichtig poserend als model.

De correspondentie speelt in de jaren 1903-1904, wanneer Margaretha Zelle de nasleep beleeft van een moeizame scheiding. Tot nu toe was over die periode in het leven van de latere Mata Hari weinig tot niets bekend. Het is voor het eerst dat we over Margaretha Zelle in haar eigen woorden kunnen lezen.

Uit de brieven leren we over de constante strijd die Margaretha Zelle voert om in haar onderhoud te voorzien omdat haar man de afgesproken alimentatie niet betaald. Zij probeert het als model voor schilders in Parijs maar weigert naakt te poseren! Ook is zij zich bewust dat haar leven de verkeerde kant kan uitgaan, maar zij doet haar uiterste best om op de juiste weg te blijven om haar dochter weer bij haar te kunnen krijgen. Uiteindelijk geeft ze de strijd op en gaat definitief naar Parijs.

De brieven geven een beklemmend beeld van een gescheiden vrouw aan het begin van de twintigste eeuw.

De aan Tresoar geschonken brieven en foto’s komen uit de nalatenschap van Edward MacLeod, een neef van de echtgenoot van Margaretha Zelle.