0

Geen producten in je winkelmand.

Sterck & De Vreese: Nieuwe uitgeverij met verrassende branding

Persbericht
Gorredijk, 2 oktober 2018

Nieuwe uitgeverij met verrassende branding

Sterck & De Vreese : jonge imprint van ervaren boekenvakkers

Sterck & De Vreese is de nieuwe uitgeverij die het Nederlandse taalgebied gaat veroveren. De BV is opgericht door Katrien de Vreese en Steven Sterk die beiden een grote ervaring in het boekenvak hebben. De uitgeverij gaat vooral non-fictie uitgeven waarbij Kunst en Geschiedenis, Samenleving en Natuur de grote thema’s zijn, in de breedste zin van het woord. Sterck & De Vreese ambieert jaarlijks circa 50 nieuwe non-fictietitels op de markt te brengen. Werk van eigen auteurs, maar ook vertalingen van belangwekkende titels uit het buitenland. Een ambitieus groeiplan ligt klaar om op termijn een middelgrote uitgeverij te worden.

Sterck & De Vreese trekt zeer bewust de kaart van de Lage Landen. De uitgeverij is in Nederland gevestigd maar heeft twee kantooradressen: Gorredijk in Friesland en Leuven in België. Het is een unieke constructie: een Nederlandse en een Vlaamse uitgever slaan de handen in elkaar en brengen boeken die soms alleen geschikt zijn voor Nederland, soms alleen een Vlaams publiek zullen aanspreken, maar vaak gericht zijn op lezers van de Lage Landen.

Verwondering
Een paar rode draden lopen door de uitgeefplannen van Sterck & De Vreese: verwondering is er een van. Elk boek zou ‘verbazing’ bij de lezer/koper moeten oproepen. Omwille van de bijzondere invalshoek, het onderwerp, de manier waarop het onderwerp behandeld wordt, het ongekende facet dat wordt blootgelegd … Daarbij willen ze vooral boeken maken die geschikt zijn voor een langere verkooptijd. Boeken die als referentiewerk jaren kunnen meegaan, over onderwerpen die een brede laag van de bevolking interesseren of waarvoor de doelgroep makkelijk te detecteren valt.

Verder verbaast Katrien De Vreese zich altijd weer over het gesloten perspectief van sommige Nederlandse uitgevers. Zelden of nooit wordt bij het uitdenken van boekconcepten ook de Vlaamse boekhandel en de lezers in Vlaanderen meegenomen. Men denkt te vaak en te strikt binnen de landsgrenzen. Voor Vlaamse uitgevers die zo graag een groter afzetgebied willen zijn de Nederlandse klanten bijna niet te bereiken, want Nederlandse boekhandelaren hebben al zoveel aanbod uit eigen land. Heel zelden lukt het om een Vlaams boek ook tot een verkoopsucces in Nederland te maken. Sterck & De Vreese wil daar verandering in brengen

De uitgevers
Katrien De Vreese is als jonge historica bij Davidsfonds uitgeverij gestart in 1988. Een uitgeverij die toen nauwelijks 40 titels in fonds had. Ze ging dertig jaar lang aan de slag met auteurs en boekconcepten. Het prachtig geïllustreerde boek over kunst en geschiedenis was haar favoriete speeltuin, maar ook boeken over filosofie, religie, natuur, mens en samenleving lagen op de uitgeeftafel. Degelijk auteursmanagement resulteerde in decennialange samenwerkingen met deskundige auteurs. 30 jaar en meer dan 1000 titels later is het nu tijd voor een eigen imprint, een eigen uitgeefhuis.

Bornmeer | Noordboek is de uitgeverij van Steven Sterk. Deze uitgeverij is de laatste jaren uitgegroeid tot een middelgrote uitgeverij van non-fictietitels. De nieuwe uitgeverij past in de ambitie van Sterk om verder te groeien. Steven Sterk runt tevens een goed georganiseerde ramsj-groothandel. Als geen ander kent hij het ‘verdriet van de uitgevers’.

Steven Sterk en Katrien De Vreese kennen en waarderen elkaar al jaren. Ze zijn er beiden van overtuigd dat hun traject in het boekenvak hen veel heeft geleerd: over valkuilen en hinderlagen, maar ook over wat succes kan hebben en waarom. Sterk en De Vreese hebben hun eigen – niet-overlappend – netwerk opgebouwd. Beiden zetten ze al hun kennis en ambitie in om dit label tot een sterk merk uit te bouwen. De eerste titels verschijnen medio februari 2019.