De ballen van de koopman

Dorothee Sturkenboom

Mannelijkheid en Nederlandse identiteit in de tijd van de Republiek

35,00

Beschrijving

De ballen van de koopman
Mannelijkheid en Nederlandse identiteit in de tijd van de Republiek

Een nieuwe kijk op de Nederlandse identiteit

Als buitenlanders aan Nederlanders denken, luidt de favoriete conclusie: het zijn koopmannen.
Dorothee Sturkenboom duikt diep de Gouden Eeuw in om de oorsprong van dat beeld te achterhalen én de bijbehorende ideeën over de mannelijkheid van deze kooplieden. Daarbij stuit ze op fascinerende tegenstellingen: Nederlanders worden neergezet als solide in de wereld van het geld maar weinig weerbaar wanneer het op oorlog voeren aankomt. Als superieur in het handeldrijven maar onder de plak van hun echtgenotes. Als tolerant en zachtmoedig met klanten maar onbuigzaam en hardvochtig in de omgang met volkeren overzee. De Nederlandse handelsidentiteit wordt gekenmerkt door een combinatie van zachtere en hardere stijlen van mannelijkheid.Met De ballen van de koopman levert Sturkenboom een verrassende en vernieuwende bijdrage aan de discussie in Nederland over identiteit.

Dorothee Sturkenboom is historicus. Na een twintigjarige loopbaan aan de universiteiten van Nijmegen, Los Angeles en Amsterdam werkt zij nu als onafhankelijk onderzoeker.

Paperback
Met illustraties
ca. 498 pagina’s
NUR 680
Formaat: 17 x 24 cm
April 2019
Omslag: Bart Luijten
ISBN 978 90 5615 506 3

ISBN: 9789056155063. Bindwijze: Paperback Taal: Nederlands Pagina's: 496 Auteur: Dorothee Sturkenboom Categorieën: , , .