De butlermoord

Ton Derksen

24,90

Beschrijving

Het is een van de beroemdste moordzaken in Nederland: de butlermoord. Volgens politie, Justitie en enkele rechters heeft hulpverlener annex butler Dick van Leeuwerden zijn vermogende en zeer veel oudere opdrachtgeefster vergiftigd. Hij zou dat hebben gedaan met extreem sterke rum. Kort daarvoor was hij, terwijl hij homoseksueel was, met haar getrouwd.
De zaak oogt verdacht, maar wat zijn de feiten? De rum was, in tegenstelling tot wat het Openbaar Ministerie betoogde, niet bijzonder sterk. Het alcoholpercentage in het bloed was te laag om aan dood te gaan. Er is al met al geen moordwapen en geen bewijs voor een moord. Wel staat vast dat Van Leeuwerden zorgzaam was voor zijn opdrachtgeefster. Was het dan niet logisch dat zij geld aan hem wilde nalaten? En was de keuze voor een huwelijk daarbij niet ook logisch?

Ton Derksen is emeritus-hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde meerdere boeken over gerechtelijke dwalingen, waaronder Lucia de B. Dit spraakmakende boek vormde de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Derksen analyseerde vervolgens ook denkfouten in andere zaken. Het leidde tot de boeken Leugens over Louwes en Verkeerde plaats, verkeerde tijd (over de zaak Olaf H.) Over de zaak Baybasin, waarin sprake is van vervalst bewijs, schreef hij meerdere boeken, waaronder Verknipt bewijs en De Baybasin-taps. Naast deze casusgerichte werken publiceerde Derksen boeken over denkfouten door rechtsinstanties, waaronder De ware toedracht, Het O.M. in de fout en Onschuldig vast. In Het falen van de Hoge Raad laat Derksen zien dat zelfs ons hoogste rechtsorgaan vaak elementaire feiten terzijde schuift om eerdere veroordelingen in stand te kunnen houden.

ISBN: 9789056159009. Auteur: Ton Derksen Bindwijze: Paperback Pagina's: 176 Prijs: € 24,90 Taal: Nederlands Categorieën: , , .