De fascinatie voor Slauerhoff

Hylkje de Jong

15,00

Uitverkocht

Beschrijving

In de fascinatie verliest het subject zichzelf in een ander zonder van het verloren zelf los te kunnen komen. Het is een bekend thema in de literatuur, ook in levens van schrijvers zelf. Slauerhoff gebeurde het met de zestiende-eeuwse Portugese schrijver Camões en met de achtste-eeuwse Chinese dichten Bai Juyi, die vroeger Po Tsju I heette, Slauerhoff op zijn beurt fascineerde en fascineert velen. Onder jongeren heeft hij nog steeds de status van icoon en schrijvers als F.C. Terborgh, Obe Postma, W.F. Hermans en Cees Nooteboom hebben soms diepgaand invloed ondergaan of zijn met hem verwant.

Hun werk wordt gekenmerkt door dezelfde trekken als het zijne, zoals het ervaren van het sublieme buiten tijd en ruimte, het persoonlijke, het zwerven, de onrust en het verval. Dit alles en nog veel meer is onderwerp van studie in deze bundel. Zo wordt Slauerhoffs werk geconfronteerd met opvattingen van cultuurhistorici als Spengler, Ortega y Gasset en Huizinga en met scheppend literair werk van Baudelaire, Rimbaud, García Lorca en Stefan Zweig. Ook wordt nagegaan wat zijn plaats is in de Nederlandse literatuurgeschiedenis.

ISBN: 9789056152659. Bindwijze: Paperback Taal: Nederlands Pagina's: 144 Auteur: Hylkje de Jong, Jan Gulmans, Philippus Breuker Categorieën: , , , .