Heg

Kenneth Rijsdijk

Een behaaglijk landschap voor mens en natuur

14,90

Beschrijving

Een eeuw geleden stond er meer dan 200.000 strekkende kilometer heg in ons land, waarvan tegenwoordig minder dan 30 procent over is. En nog steeds worden heggen opgeruimd. Is dat erg? Ja! Kenneth F. Rijsdijk neemt je mee in zijn onderzoek naar de rol van heggen in ons landschap. Heggen spelen een belangrijke rol bij de biodiversiteit in het landelijk gebied, beschermen ons tegen overstromingen en erosie en spelen een onmisbare rol bij het verminderen van de verspreiding van bijvoorbeeld pesticiden en mens-dier overdrachtelijke ziekten (Q-koorts!). Dat wij ons thuis voelen in een kleinschalig landschap hangt in grote mate samen met de hoeveelheid heg die daarin te vinden is.
De regionale verschillen tussen de meer dan twintig hegvormen, die diep verbonden zijn met het Nederlandse cultuurlandschap, zijn groot. De auteur voert levendige gesprekken met belanghebbenden als boeren, natuurbeschermers en mensen uit de gezondheidszorg en rekent ten slotte uit hoeveel profijt heggen ons per strekkende kilometer opleveren. Alle seinen staan op groen voor de grootschalige herinvoering van de heg in Nederland.

Kenneth F. Rijsdijk is landschapsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

ISBN: 9789056159245. Auteur: Kenneth Rijsdijk Bindwijze: Paperback Pagina's: 112 Prijs: € 14,90 Taal: Nederlands Categorieën: , , , .