Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci

Greet Verschatse

Een wonderlijke geschiedenis

29,99

Beschrijving

Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci
Een wonderlijke geschiedenis

met een inleiding door prof. Peter Schmidt

Prachtig boek ter ere van het da Vinci jaar over monumentaal kunstwerk naar Leonardo da Vinci in de Lage Landen.

Terwijl het origineel in Milaan langzaam kleur en glans verliest, schittert een van de oudste en beste kopieën van dit werk nog steeds in de abdij van Tongerlo. Wie was de kunstenaar? Een leerling van da Vinci? Zijn er nog andere kopieën en waarin verschillen ze van elkaar? Heeft Da Vinci zelf aan de kopie gewerkt? Waarom is de versie van Tongerlo kunsthistorisch zo belangrijk? En welke rol speelden de kunstenaars uit de Nederlanden in de verspreiding van da Vinci’s werk?

Dat Het Laatste Avondmaal van Tongerlo nog steeds te bewonderen valt, mag een half wonder heten. Het is bijna niet te geloven welke rampspoed het grote doek allemaal overleefde: vooral na de Franse Revolutie is de lijst met calamiteiten lang. Talrijke verhuizingen, pogingen tot verkoop, een zware brand, primitieve restauraties, transporten in een open vrachtwagen door weer en wind, schade door diefstal…

Piet Boncquet en Greet Verschatse studeerden allebei geschiedenis. Piet is journalist, Greet wetenschappelijk medewerker bij de Stedelijke Musea Kortrijk. Beiden hebben zich – met behulp van de norbertijnen van Tongerlo – verdiept in de archieven van en documentatie over dit werk.

Paperback met flappen
Met vele illustraties en talrijke details uit het kunstwerk
ca. 176 pagina’s
NUR 642/646
Formaat 19,5 x 25 cm
April 2019
Omslag: Gert Jan Slagter
ISBN 978 90 5615 518 6

ISBN: 9789056155186. Bindwijze: Paperback Taal: Nederlands Pagina's: 176 Auteur: Greet Verschatse, Piet Boncquet Categorieën: , , , .