Het Lam Gods

Peter Schmidt

Een verhaal van God en mens

Wordt verwacht

Omschrijving

Het Lam Gods van Jan en Hubrecht van Eyck is een uitzonderlijk meesterwerk, een van de invloedrijkste schilderijen ooit gemaakt. Peter Schmidt brengt het verhaal achter het kunstwerk.

In het eerste deel schetst hij de historische achtergrond, het ontstaan en de verdere lotgevallen van het retabel. Het tweede deel leidt de lezer binnen in de complexe verhouding tussen beeld en interpretatie. De iconografische rijkdom van Het Lam Gods is niet gemakkelijk. Hoe verhouden die beelden zichnu precies tot elkaar? Hoe kijk je als eenentwintigste-eeuwer naar een dergelijk imaginair universum en het wereldbeeld dat er de bedding van vormde? Hoe bereik je een juiste inschatting van de betekenis, en vermijd je de klippen van onhistorisch hineininterpretieren? De auteur beantwoord al deze vragen en gidst ons langs de vierentwintig panelen van het veelluik, waarbij de bijbel en de geschriften van de kerkvaders gebruikt worden als sleutels.

Peter Schmidt is kanunnik van de Sint-Baafskathedraal, dr. in de theologie en vermaard exegeet. Hij is lid van de European Academy of Sciences and Art in Wenen.

ISBN: 9789056155841. Bindwijze: Gebonden Taal: Nederlands Pagina's: 224 Auteur: Peter Schmidt Prijs: € 34,90 Categorieën: , , , , , .