Houtstromen

Paul Borghaerts

Bossen, binten en boerderijen

Wordt verwacht

Omschrijving

In Houtstromen ontrafelt Paul Borghaerts de herkomst van hout, dat gebruikt werd in Noord-Nederland gedurende de periode van 1600 tot 1950 om boerderijen te bouwen. De auteur ontdekte dat de herkomst van het hout in de loop van de jaren steeds verschoof, waardoor er negen belangrijke herkomstgebieden en perioden zijn aan te wijzen. De nieuwe inzichten verklaren onder meer de veranderingen in de landbouw en de grote invloed op de economische groei in heel Nederland. Voor zijn unieke onderzoek heeft de auteur drie belangrijke onderzoeksgebieden gecombineerd.
Hij onderzocht in archieven duizenden oude akten, met name uit de 16e eeuw Daarnaast heeft hij bijna 200 boerderijen ingemeten en tenslotte zijn er uit de houten constructies van de boerderijen 100-den dendrochronologische metingen gedaan. Dit laatste maakte het mogelijk om elke onderzochte balk op het jaar nauwkeurig te dateren. Daarmee heeft hij de ontwikkeling van de greidschuur of greidboerderij tot in detail zichtbaar gemaakt. Deze nieuwe kennis is belangrijk voor onderzoek naar oude gebouwen in Nederland en bijvoorbeeld naar schepen van de VOC.

 

ISBN: 9789056156886. Auteur: Paul Borghaerts Bindwijze: Gebonden Pagina's: 544 Taal: Nederlands Prijs: 49,90 Categorieën: , , , .