Jaap Min

Han Steenbruggen

25,00

Beschrijving

Jaap Min – wat zich schildert tussen polder en duin.

Auteur Han Steenbruggen in samenwerking met Doeke Sijens en Kester Freriks.

Monografie over de Noord-Hollandse expressionist Jaap Min (1914-1987)

Uitgave Museum Belvedérè i.s.m. Uitgeverij Noordboek

 

31 mei t/m 22 september 2019

Overzichtstentoonstelling van de West-Friese expressionist Jaap Min (1914-1987). Hij werd geboren in Bergen en werkte daar zijn hele leven. Zijn werk komt voort uit het Bergense expressionisme, maar ontwikkelde zich in een sterk persoonlijke richting. Min legde een opvallende melancholie in het Noord-Hollandse landschap, dat hij schilderde in zware tonen en grove toetsen.

De expositie richt zich volledig op het vrije werk en is tot stand gekomen na grondige selectie. Behalve zijn hoofdthema – het landschap – wordt in de tentoonstelling ook uitgebreid aandacht geschonken aan het portret, het stilleven en Mins religieus getinte werk. Het geheel laat een kunstenaar zien die zijn vertrekpunt vond in het vooroorlogs figuratief expressionisme en die wars van eigentijdse kunstontwikkelingen en zonder veel contacten met de geaccepteerde kunstcircuits zijn eigen weg vervolgde.

In betrekkelijke afzondering bouwde hij aan een consistent en bijzonder oeuvre, waarvan de hoogtepunten nu eindelijk museaal onder de aandacht worden gebracht in een tentoonstelling en een rijk geïllustreerde catalogus, met teksten van Kester Freriks en Doeke Sijens.

ISBN: 9789056155216. Bindwijze: Gebonden Taal: Nederlands Pagina's: 128 Auteur: Han Steenbruggen Categorieën: , .