Nekschot

Rudi van Doorslaer

Oorlog, geweld en bevrijding in Tongeren

22,50

Beschrijving

Nekschot vertelt het verhaal van de bevrijding van Zuid-Limburg, met als orgelpunt de terechtstelling van vijf collaborateurs op 9 september 1944 in Tongeren.

Gedetailleerd worden uur na uur de gebeurtenissen beschreven. De notabelen stromen toe op het stadhuis, maar hun pogingen om de partizanen van hun plannen te doen afzien blijken vruchteloos. Die bloedige dag is een uitloper van de burgeroorlog die Limburg teistert tijdens het laatste oorlogsjaar. Nog maanden blijven de partizanen in het Tongerse straatbeeld aanwezig, volgens sommigen een tijd van terreur. Toch is dit niet zonder meer een strijd tussen wit en zwart. Het nieuwe Orde-regime heeft tot een sociale catastrofe geleid, zeker in een economisch achtergebleven regio zoals Limburg. Op die manier vervellen de Tongerse partizanen tot desperado’s tegen de Nieuwe Orde-collaborateurs die de vele arme Limburgers tot aan de rand van de hongersnood hebben gebracht.

Deze studie steunt op een uniek gamma aan bronnen, maar vooral op gerechtelijke stukken van het proces in 1951 tegen de acht partizanen die verantwoordelijk worden geacht voor de terechtstellingen.

ISBN: 9789056157029. Auteur: Rudi van Doorslaer Pagina's: 176 Bindwijze: Paperback Prijs: € 22,50 Categorieën: , , , .