Niet geknecht. Het “Friesch Dagblad” in conflict met de nazi’s

Jan de Haan

10,00

Beschrijving

Heruitgave
Met nawoord van Lútsen Kooistra & beeldverhaal van Laurens Bontes

 

Wat zou jij als nieuwsmedium doen in tijden van oorlog? Hoe houd je je staande en hoe ver ga je mee in wat de bezetter wil, zonder dat je je principes loslaat? Daarmee worstelde het Friesch Dagblad in de Tweede Wereldoorlog, net als alle kranten in Nederland in die tijd. Als enige dagblad had het Friesch Dagblad de moed om de krant stop te zetten in 1941.

Een van de verslaggevers en plaatsvervangend hoofdredacteur van het Friesch Dagblad uit die tijd, Jan de Haan, heeft als een dagboekverslag de ontwikkelingen stap voor stap beschreven. Hoe de krant steeds meer onder druk van de Duitsers wordt gezet en hoe de medewerkers daar ’s nachts wakker van liggen. De dilemma’s waar ze mee te maken hebben en hoe daar over gediscussieerd wordt. Hoe er gedreigd wordt met een verbod op het uitbrengen van de krant en het gevaar dat ze op een gegeven moment lopen om gearresteerd te worden. En dan hoe de krant zich ‘niet geknecht’ laat worden en de eer aan zichzelf houdt door de krant stop te zetten.

Dit boek is een uitgave van Bornmeer in opdracht van het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân.
Niet geknecht werd eerder uitgegeven in 1946 door: NV Drukkerij “De motor” te Sneek.

Het filmische beeldverhaal Niet geknecht, uitgezonden door Omrop Fryslân, is terug te vinden op www.omropfryslan.nl/programma/niet-geknecht 

 

ISBN: 9789056154158. Bindwijze: Paperback Taal: Nederlands Pagina's: 80 Illustrator: Laurens Bontes Auteur: Jan de Haan Categorieën: , , , , .