Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen

Melanie Joy

Een introductie in carnisme

22,50

Beschrijving

Een introductie in carnisme, met een voorwoord door Yuval Noah Harari

Het meest gangbare dieet in onze cultuur had tot nu toe geen naam. Dit boek brengt daar verandering in. Het heet ‘carnisme’. Het is de culturele gewoonte om vlees te eten; een gewoonte die velen van ons is aangeleerd en die ideologische trekjes vertoont. In dit spraakmakende en bekroonde boek bespreekt bestsellerauteur Melanie Joy de carnistische ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Als ideologie blijkt het carnisme zo sterk dat we zelfs de impact van de vee-industrie op het milieu wegwuiven.

Een uitdagend boek dat je ideeën over vlees en zuivel voor altijd zal veranderen.

Melanie Joy is psycholoog, internationaal bekend spreker en bestsellerauteur. Dit boek verscheen in achttien talen. Ze ontving de Ahimsa Award, net als eerder Nelson Mandela en de Dalai Lama. Ze is oprichter van Beyond Carnism.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, schrijft in het nawoord van dit boek:  ‘Deze Nederlandse vertaling komt niets te vroeg. Waarom we van honden houden, varkens en koe dragen ontleedt hoe het carnisme onze eetgewoonten beïnvloedt en stuurt.’

Yuval Noah Harari schreef het voorwoord. Daarin schrijft hij: ‘Dit boek helpt ons uit ‘de box van het ‘carnisme’ te stappen, zodat we in staat zijn kritisch naar het systeem te kijken en te zien hoe we zelf onderdeel van de oplossing kunnen zijn en kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld met meer compassie.’

Dit boek verschijnt in de Dierenrechtenbibliotheek en is tot stand gekomen met steun van het Barth-Misset Fonds, Stichting Dier & Recht en GAIA.

RECENSIES

‘Er zit genoeg informatie in dit boek, en inzicht en argumentatie. Maar de ware prestatie van Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen is dat het ons herinnert aan wat we al weten. Met welsprekendheid doet Melanie Joy een beroep op de waarden die we allemaal al hebben en altijd al gehad hebben. Ze herinnert ons aan wie we zijn.’ – Jonathan Safran Foer (auteur van o.a. Dieren eten)

 

‘Dit is een must-read boek voor iedereen die gruwelt bij het idee van het eten van honden, maar wel varkens, koeien en kippen eet. Melanie Joy onderzoekt de psychologische rekwisieten die het ons mogelijk maken om sommige dieren te aanbidden dieren te aanbidden en andere te eten – en schopt ze allemaal aan de kant. Waarom we van honden houden is geschreven in een heldere en levendige stijl, en ik ben blij dat het uit is in een nieuwe editie met een voorwoord van Yuval Harari.’ – Peter Singer (auteur van Animal Liberation en hoogleraar ethiek aan Princeton University)

 

‘Melanie Joy’s werk heeft de potentie om de wereld te veranderen. Over een paar jaar zal “carnisme” een begrip zijn, en hoe we denken over het eten van dieren zal fundamenteel veranderd zijn.’ – Maneka Sanjay Gandhi (India’s langstzittende lid van Parlement en voorzitter van People for Animals)

 

‘Waarom Melanie Joy lezen? Omdat haar concept van carnisme ons de dingen anders doet zien. Omdat ze lezers met empathie aanspreekt. En omdat ze behoort tot een nieuwe en opwindende generatie van toegewijde intellectuelen. Al deze redenen zijn goed. Maar er is er nog één die ze allemaal overtreft. Je moet Melanie Joy lezen omdat wat ze ons te vertellen heeft belangrijk is.’ -Matthieu Ricard (boeddhistische monnik, natuurkundige, fotograaf en auteur)

 

ISBN: 9789056157654. Prijs: € 22,50 Auteur: Melanie Joy Bindwijze: Paperback Pagina's: 248 Taal: Nederlands Vertaler: Hester Eymers Categorieën: , , , , .