De Johanneskerk van Weidum

 12,50

    Dit boek is niet via onze winkelmand te bestellen. U kunt het bestellen door hieronder uw gegevens in te vullen. Wij nemen contact met u op!

    De Johanneskerk van Weidum is een van de weinige Friese kerkgebouwen die gedurende de laatste eeuwen amper wijzigingen hebben ondergaan. De tufstenen toren dateert uit ongeveer 1100 en het schip is ruim honderd jaar later opgetrokken uit kloostermoppen. Binnen vinden we sporen uit de romaanse tijd (de voet van een doopvont en sarcofaagdeksels), de gotiek (grafzerken en geschilderde wijdingskruisen), de renaissance (grafzerken) en de barok. Tot die laatste stijl kunnen we het waardevolle interieur rekenen, dat geplaatst is rond 1710 en vrijwel compleet bewaard is gebleven. Het laatromantische orgel dateert uit 1889. Achter al het fraais dat er in de kerk te zien is, zit natuurlijk een verhaal. Met dit boek is geprobeerd om die verhalen toegankelijk te maken.

    Auteur Willem Hansma is als docent Nederlands en kunstgeschiedenis werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast is hij kerkrentmeester van de Laurentiuskerk in Raerd (SWF).

    Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

    Gerelateerde boeken

    • De protestantse pastorie in Noord-Nederland

      Vijf eeuwen leven en werken
      Nikolaj Bijleveld
       29,90

      De protestantse pastorie in Noord-Nederland

      In veel Noord-Nederlandse dorpen is de ambtswoning van de dominee – de ‘pastorie’ – onmiddellijk herkenbaar als een statig historisch pand naast de kerk. Deze rijk geïllustreerde bundel behandelt de pastorie niet alleen als gebouw, maar ook als werk- en leefruimte van haar bewoners: predikanten en hun gezinnen. Aan de hand van historische bijdragen en interviews met hedendaagse bewoners ontstaat een beeld van de rijke geschiedenis en de veranderende betekenis van de protestantse pastorie in het Noord-Nederlandse cultuurlandschap. In onze tijd dreigt het traditionele ‘pastorieleven’ als gevolg van de ontkerkelijking te verdwijnen. Een constante bij alle veranderingen is dat de pastorie door de eeuwen heen in een waas van geheimzinnigheid gehuld is geweest. Dit boek biedt een inkijk achter de voordeur van dit bijzondere huis – nu het nog kan.

       29,90
    • Glans op het wad

      Dick Hoekstra
       22,90

      Glans op het wad

      Dick Hoekstra schetst op toegankelijke wijze de geheel eigen geschiedenis van de vijf Nederlandse Waddeneilanden en
      hun bewoners. Op zoek naar een ‘eilandidentiteit’ onderzocht hij de geografische, politieke en sociale ontwikkelingen op de eilanden, die een roeriger geschiedenis achter de rug hebben dan menig toerist (en bewoner!) vermoedt. Hij besteedt, ondersteund door honderden prachtige foto’s, veel aandacht aan de historische bebouwing, markante bewoners door de eeuwen heen en het belang van zeevaart en kloosters.

       22,90
    • Abe

      De biografie
      Johann Mast
       25,00

      Abe

      ‘Abe Lenstra was een sprookje, dat je
      elke dag weer aan jezelf vertelde’ (Jan Mulder)

      ‘Abe, Abe, Abe!’ Zelfs jaren na het afscheid van Abe Lenstra
      (1920-1985) als international, werd die kreet nog bij wedstrijden
      van het Nederlands elftal gescandeerd. Zelden werd een voetballer
      zo bewierookt als het Friese fenomeen, dat lucratieve aanbiedingen
      van buitenlandse clubs achteloos terzijde schoof. Zijn verbluffende
      voetbalcapaciteiten in combinatie met zijn eigenzinnige karakter
      maakten dat ús Abe in de jaren veertig en vijftig van de vorige
      eeuw uitgroeide tot onze Abe: een nationale held van mythische
      proporties, de Johan Cruijff van zijn tijd.
      In dit boek wordt het hele verhaal verteld: over het kind,
      de jongvolwassene tijdens de oorlogsjaren, de voetballer,
      de allround sportman, de Fries, het fenomeen én de mens
      achter de mythe.
      Johann Mast (Donkerbroek, 1970) is sportverslaggever en
      columnist bij de Leeuwarder Courant.

       25,00
    • De leugens en de schaterlach

      Sjostakovitsj’ geheime Stalin-satire
      Pieter Berge
       17,90

      De leugens en de schaterlach

      Toen de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj in 1975 overleed, werd hij wereldwijd gezien als een trouwe, zij het wat weerbarstige vazal van het Sovjetregime. Maar klopte dat wel? Was hij niet eerder een geheime dissident? Een enorme controverse kwam op gang. Dit essay reconstrueert de pittigste debatten uit die Sjostakovitsj-strijd: een spetterend gevecht van leugens en (halve) waarheden, dat de muziekwetenschap meer kwaad dan goed heeft gedaan. Daarna komt de componist zelf aan het woord. Tussen alle meesterwerken door schreef hij namelijk ook een snoeiharde Stalin-satire: de Antiformalistische Rajok of De Peepshow. Vol humor rekent hij daarin genadeloos af met de cultuurpolitiek van de sovjets.

       17,90