De Johanneskerk van Weidum

 12,50

    Dit boek is niet via onze winkelmand te bestellen. U kunt het bestellen door hieronder uw gegevens in te vullen. Wij nemen contact met u op!

    De Johanneskerk van Weidum is een van de weinige Friese kerkgebouwen die gedurende de laatste eeuwen amper wijzigingen hebben ondergaan. De tufstenen toren dateert uit ongeveer 1100 en het schip is ruim honderd jaar later opgetrokken uit kloostermoppen. Binnen vinden we sporen uit de romaanse tijd (de voet van een doopvont en sarcofaagdeksels), de gotiek (grafzerken en geschilderde wijdingskruisen), de renaissance (grafzerken) en de barok. Tot die laatste stijl kunnen we het waardevolle interieur rekenen, dat geplaatst is rond 1710 en vrijwel compleet bewaard is gebleven. Het laatromantische orgel dateert uit 1889. Achter al het fraais dat er in de kerk te zien is, zit natuurlijk een verhaal. Met dit boek is geprobeerd om die verhalen toegankelijk te maken.

    Auteur Willem Hansma is als docent Nederlands en kunstgeschiedenis werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast is hij kerkrentmeester van de Laurentiuskerk in Raerd (SWF).

    Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

    Gerelateerde boeken

    • Exodus

      De impact van een Bijbelse migratie
      Marleen Reynders
       34,95

      Exodus

      De impact van een bijbelse migratie
      Migraties en deportaties tekenen de geschiedenis van de mensheid. De bijbelse uittocht van het volk Israël uit de slavernij van Egypte naar het Beloofde Land is hiervan een iconisch voorbeeld.
      Intrigerend is de vraag naar de historische kern van het Exodusverhaal. Waren er inderdaad Israëlieten aanwezig in Egypte tijdens de faraonische periode? Is er een wetenschappelijke verklaring voor de bijbelse plagen? Wanneer vond de Exodus precies plaats? En hoe zit het met de doortocht door de Rode Zee en de militaire verovering van Kanaän door de Israëlieten? De Exodus inspireerde door de eeuwen heen vele westerse kunstenaars. Hun werk bepaalde in grote mate onze beeldvorming van de diverse verhaalelementen.
      Marleen Reynders maakt een duidelijk onderscheid tussen het historische bronnenmateriaal en de theologische betekenis ervan. Zij laat zien dat dit bijbels bevrijdingsepos is bedoeld om de grootsheid van Jahweh en de unieke alliantie tussen deze god en zijn volk te onderstrepen en dat het de kern van het Joodse geloof vormt.
      Marleen Reynders is egyptoloog en musicoloog. Ze geeft lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland, begeleidt cultuurreizen en is auteur van verschillende boeken over het oude Egypte.

       34,95
    • De staalwoestijn

      Verandering van een landschap, van Hoogovens tot Tata: een geschiedenis
      Saskia Sluiter
       24,90
    • Ús bank

      Hoe Friesland zijn bank verloor
      Jan Smit
       29,90
    • Tula

      Een beeld van de slavernij
      Lodewijk Dros
       16,90