De Johanneskerk van Weidum

 12,50

    Dit boek is niet via onze winkelmand te bestellen. U kunt het bestellen door hieronder uw gegevens in te vullen. Wij nemen contact met u op!

    De Johanneskerk van Weidum is een van de weinige Friese kerkgebouwen die gedurende de laatste eeuwen amper wijzigingen hebben ondergaan. De tufstenen toren dateert uit ongeveer 1100 en het schip is ruim honderd jaar later opgetrokken uit kloostermoppen. Binnen vinden we sporen uit de romaanse tijd (de voet van een doopvont en sarcofaagdeksels), de gotiek (grafzerken en geschilderde wijdingskruisen), de renaissance (grafzerken) en de barok. Tot die laatste stijl kunnen we het waardevolle interieur rekenen, dat geplaatst is rond 1710 en vrijwel compleet bewaard is gebleven. Het laatromantische orgel dateert uit 1889. Achter al het fraais dat er in de kerk te zien is, zit natuurlijk een verhaal. Met dit boek is geprobeerd om die verhalen toegankelijk te maken.

    Auteur Willem Hansma is als docent Nederlands en kunstgeschiedenis werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast is hij kerkrentmeester van de Laurentiuskerk in Raerd (SWF).

    Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

    Gerelateerde boeken

    • Schippersvrouwen

      Verhalen boven water
      Alice Booij, Sippy Tigchelaar
       24,90
    • 24 uur in het Oude Egypte

      Het dagelijks leven van de Egyptenaren
      Donald P. Ryan
       21,90

      24 uur in het Oude Egypte

      In dit boek volgen we een etmaal lang 24 mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden in Thebe, de politieke en religieuze hoofdstad tijdens het bewind van Amenhotep II. Zo krijg je een verrassend compleet beeld van hoe het was om te leven in het Egypte van ca. 1414 v. Chr. We kijken mee door de ogen van onder andere de farao, een soldaat, een vroedvrouw, een bakker, een hogepriesteres en een architect. De aanvullende informatie in de kaders brengt dit fascinerende tijdperk nog meer tot leven.

       21,90
    • Vrije staatkundige stellingen

      Franciscus van den Enden
       19,90

      Vrije staatkundige stellingen

      Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Die termen associëren we met de Franse Revolutie. Toch zijn deze begrippen ouder. Ze komen al op deze wijze voor in de Vrije Politieke Stellingen van de Nederlandse filosoof Franciscus van den Enden, de leraar van Spinoza. Het betreft een radicaal Verlichtingsgeschrift uit 1665 waarin de auteur pleit voor ‘evengelijkheid’, zowel in het recht en de economie als in de politiek.
      Van den Enden beschrijft de ideale republikeinse democratie, waarin zo veel mogelijk burgers onderwijs krijgen en stemrecht hebben. Ook pleit hij voor vrijheid van seksualiteit. Voor het eerst wordt deze opmerkelijk vlot geschreven tekst hier in modern Nederlands gepresenteerd, met een inleiding door de Britse Verlichtingsexpert Jonathan Israel.

      Franciscus van den Enden runde de Latijnse school in Amsterdam. Toen hij een lesverbod kreeg, nam zijn leven een spannende wending. Hij raakte betrokken bij een complot tegen Lodewijk XIV. Zijn moordplan lekte uit en hij eindigde aan de galg in Parijs. Zijn geschriften zijn lang zoek geweest. Pas enkele decennia geleden werd duidelijk dat hij de auteur was van de Vrije Politieke Stellingen.
      Hertaling: Corinna Vermeulen

       19,90
    • Creatief ondernemerschap in de 18e eeuw

      De opmars van een linnenhandelaar
      Annik Adriaenssens
       35,00